Unul dintre milionarii României, cunoscut colecționar de artă, a fost jefuit de o rețea de hoți care a avut-o complice chiar pe menajera omului de afaceri. Proprietar al cunoscutului lanț de saloane de înfrumusețare Miko Beauty, milionarul Ștefan Cristofor a fost prădat de 23 de tablouri de artă care purtau semnăturile unor pictori faimoși. Operele de artă i-au fost furate dintr-o cameră-seif și vândute la licitație contra unor sume de ordinul zecilor de mii de euro.
Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate reporterilor speciali ai GÂNDUL.RO, că M.G. – menajera afaceristului – a fost persoana care a dat pontul hoților, iar prin intermediul ei a fost plănuit ”Jaful secolului” în lumea colecționarilor de artă.
Celebrul om de afaceri Ștefan Cristofor este și un împătimit colecționar de artă, iar la sediul firmei sale, într-o cameră-seif, a depozitat – de-a lungul timpului – mai multe tablouri și obiecte de artă. Numai că, la un moment dat, a observat în catalogul unei case de licitații din București două lucrări care îi aparțineau. Surpriza a fost una uriașă, firește, iar colecționarul a formulat o plângere penală, însă nu s-a rezumat doar la acest demers.
Ștefan Cristofor a decis să-și inventarieze operele de artă pe care le păstra în camera-seif, iar rezultatul a fost unul șocant. Lipseau tablouri și statuete de valoare, iar de aici și până la o discuție cu propria menajeră nu a mai fost decât un pas. A declanșat o adevărată ”anchetă” și la respectiva casă de licitații, descoperind că un anume C.E. fusese cel care depusese tablourile spre a fi vândute. Dar acesta a specificat că, în timp, achiziționase și alte opere de artă, pionii principali ai acestei ”filiere” fiind G.S și B.I.M. Numai că B.I.M nu era… oarecine în această schemă care funcționase ireproșabil până atunci, ci chiar verișoara menajerei omului de afaceri.
Milionarul a avut, pe de altă parte, și un sentiment de deja-vù, aducându-și aminte că – în urmă cu un an și jumătate – observase că lipsesc câteva tablouri, numai că a crezut, pur și simplu, că picturile ”sunt așezate în altă parte”.
Din acest moment, scenariul este devoalat. Luată la întrebări de celebrul milionar, menajera M.G. a recunoscut că a sustras tablouri și alte obiecte de artă din camera-seif a lui Ștefan Cristofor, fiind ”ajutată” și de M.A.G. Iar verișoara sa, B.I.M., a arătat tot către ea cu degetul, spunând că obiectele de artă care ajungeau la G.S., unul dintre cei care încercau să valorifice ”achizițiile”, proveneau de la menajera milionarului.
Menajera milionarului Cristofor Ștefan a furnizat ”pontul” către complicele său, dar ”ținea de șase”, așa cum se mai spune, iar M.A.G. sustrăgea obiectele de valoare din camera-seif.
Omul de afaceri a identificat, astfel, nu mai puțin de 15 tablouri, două statui din lut și un ceas marinăresc. Mai mult, a descoperit în zona Hanul cu Tei o consignație unde se aflau alte tablouri și obiecte de artă care îi fuseseră furate.
Informațiile obținute, în exclusivitate, de GÂNDUL.RO, sunt halucinate. Pas cu pas, după demararea cercetărilor, ”Jaful secolului” în lumea colecționarilor de artă – care s-a desfășurat pe parcursul a 3 ani – a început să se prezinte în adevărata lumină. Dacă M.G. era menajeră în casa omului de afaceri, M.A.G. a fost… șoferul acestuia timp de 15 ani. Menajera își începea programul de lucru – în fiecare zi – cel mai devreme, în jurul orei 06:30. Până la sosirea celorlalți angajați ai societății, M.G. era singură în imobilul respectiv, având acces permanent la camera-seif unde milionarul păstra tablourile și obiectele de artă, fiind convins că nimeni nu poate ”atenta” la siguranța lor și având încredere deplină în angajații săi. Dar…
Șoferul și angajata milionarului au pus la cale ”planul perfect”, pe cât de simplu, pe atât de profitabil. M.A.G. primea acces în camera-seif, sustrăgea câteva obiecte de artă – inclusiv tablouri -, apoi se ocupa, prin intermediari, cu vânzarea lor, o parte din banii obținuți ajungând, bineînțeles, la menajera omului de afaceri, responsabila cu ”pontul” și ”supravegherea”.
Surprinzător, menajera a declarat că totul a funcționat ireproșabil, făcând și o dezvăluire de proporții. Camera-seif în care Ștefan Cristofor își păstra prețioasa colecție avea o ușă, firește, numai că această ușă nu putea fi încuiată.
De unde se poate trage și concluzia că milionarul avea o încredere atât de mare în angajații săi, încât s-a complăcut într-o astfel de situație și nu a întreprins niciun demers pentru a proteja operele de artă strânse în colecția personală de-a lungul anilor.
Se presupune că șoferul personal este unul dintre cei mai apropiați angajați ai șefului, numai că – în acest ”Jaf al secolului în lumea colecționarilor de artă”, regula nescrisă nu a fost respectată. M.A.G. a lucrat timp de 15 ani pentru celebrul milionar, înainte de a-i fi desfăcut contractul de muncă. Inițial, nu a vrut să recunoască nici măcar că a intrat în ”camera comorilor” amenajată de omul de afaceri, însă ulterior a reconsiderat și a recunoscut totul.
Iar ”filiera” a căpătat noi ramificații, fiindcă în scenariu a intrat și mama șoferului care l-a ”fentat” pe milionar. Cu ajutorul menajerei, M.A.G. sustrăgea diferite obiecte de artă, iar acestea ajungeau la mama sa, G.M. ”Afacerea de familie” se desfășura, apoi, pe sistem ”clasic”. Chiar și mama șoferului lui Cristofor depunea la diferite case de licitații obiectele de artă pe care le sustrăgea fiul ei din camera-seif a milionarului.
Într-o încercare disperată de a ”demonstra” că obiectele de valoare care erau depuse la diferite case de licitații pentru a fi vândute îi aparțineau, menajera celebrului om de afaceri a ”creionat” și o poveste din care reieșea că operele de artă făceau parte dintr-o moștenire de familie. Însă cel care i-a demontat declarațiile a fost chiar fratele ei.
Da, este adevărat, existase o moștenire, numai că era vorba despre o garsonieră renovată de mama lor și de sora menajerei. Iar fratele a locuit timp de 20 de ani în respectiva garsonieră, interval de timp în care nu au apărut tablouri valoroase sau alte obiecte de artă, cu excepția a câtorva icoane și ”2-3 tablouri” fără o valoare de piață apreciabilă.
Cercetările efectuate de anchetatori au scos la iveală o listă impresionantă de obiecte de artă sustrase din colecția acestuia, acțiunea desfășurându-se pe parcursul a 3 ani. Iar cei implicați în acest ”Jaf al secolului în lumea colecționarilor de artă” au inventat, la rândul lor, povești despre ”moșteniri fabuloase” care i-ar fi transformat, peste noapte, în colecționari de artă respectabili.
Numai că niciunul dintre ei nu a reușit să-și probeze afirmațiile, iar ”argumentele” lor au fost considerate ”neverosimile”. În actele succesiunilor nu exista nicio mențiune cu privire la vreunul dintre obiectele de artă, deși era trecute bunuri cu valoare mult mai mică. De asemenea, martorii – inclusiv rude ale persoanelor decedate – au declarat că autorii succesiunilor nu dețineau obiecte de artă sau valori, nefiind persoane cu preocupări artistice sau cu posibilități financiare. Și, bineînțeles, nu aveau nici locuințe care să permită păstrarea și conservarea unor obiecte de artă, în asemenea număr, volum și valoare precum acelea înstrăinate de membrii grupării.
Totodată, înstrăinarea tablourilor s-a făcut la mult timp după împărțirea moștenirilor menționate – asta în condițiile în care păstrarea unor tablouri necesită cheltuieli consistente de conservare -, în mod succesiv, pe măsură ce tablourile erau furate de la omul de afaceri Ștefan Cristofor.
GÂNDUL.RO vă prezintă, în exclusivitate, câteva dintre operele de artă care au fost sustrase din camera-seif a milionarului Ștefan Cristofor, precum și prețurile cu care acestea au fost puse în vânzare.
La un calcul simplu, se poate observa că milionarul Ștefan Cristofor a căzut în ”plasa” unor angajați și complici care i-au sustras, timp de 3 ani, opere de artă în valoare de cel puțin 59.000 euro și 197.000 lei (aproximativ 40.700 euro). Total? Aproape 100.000 de euro.
Dar ”Jaful secolului în lumea colecționarilor de artă” a cunoscut, din punct de vedere juridic, doar o primă etapă, personajele implicate fiind condamnate de judecători, iar filiera destructurată.
Toți cei patru autori ai ”Jafului secolului în lumea colecționarilor de artă” vor avea de efectuat și 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, însă trebuie să achite și daune materiale.
Totodată, fiecare dintre cei patru condamnați vor trebuie să achite și 4.000 lei cheltuieli judiciare.
Sentințele, însă, nu sunt definitive, în toamna acestui an urmând a se defășura etapa a doua a procesului. Iar GÂNDUL.RO vă va oferi toate informațiile legate de acest caz senzațional, în exclusivitate.